Creșterea competitivității absolvenților ASE pe piața forței de muncă

Cred că o discuție legată de procesele academice poate începe de la ceea ce spunea marele savant român Nicolae Iorga “Cea mai bună şcoală este aceea care îi învaţă pe elevii săi cum să înveţe”.

Nu cred că există în lume vreo universitate în sensul tradițional al cuvântului care să îi pregătească în totalitate pe absolvenți pentru absolut toate provocările cu care se vor întâlni la momentul angajării. Rolul universităţii nu este doar acela de a pregăti studenţii  pentru piaţa muncii de astăzi, ci trebuie să îi formeze pentru o carieră, dezvoltându-le capacitatea de inovare, de adaptare şi de învăţare.

În acest sens, cred că este importantă implicarea studenţilor în activitatea de cercetare și îmbunătăţirea şi eficientizarea comunicării student – profesor şi a comunicării între generaţii printr-o abordare de tutorat şi mentorat, în care fiecare serie de studenţi să aibă un tutore/mentor cadru didactic şi un student din an superior;

De asemenea, cred că organizarea programului de învăţământ trebuie să includă elemente de diferenţiere. O posibilă abordare în acest sens ar fi crearea unor serii de studenţi foarte performanţi (echivalentul seriilor numite Honors în sistemul de învăţământ american), care ar regrupa elita studenţească şi le-ar permite acestora accesul la o formare aprofundată. Alte programe ar putea viza aprofundarea unor aspecte specifice, cum ar fi formarea suplimentară pentru un anumit tip de entităţi sau pentru o anumită limbă. Prin crearea unor astfel de nişe se facilitează accesul pe piaţa forţei de muncă.

Acest articol a fost publicat în Parteneriatul cu studenţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s