Direcții de cercetare

Recunoaşterea complexităţii procesului de cercetare, precum şi asumarea rolului pe care îl are cercetarea economică de a servi la luarea unor decizii economice informate, mă determină să propun acţiuni care să stimuleze şi să recompenseze implicarea pe mai multe paliere a cadrelor didactice în activitatea de cercetare:

 1. Stimularea cercetărilor avansate şi diseminarea rezultatelor la nivel internaţional – prin parteneriate cu universităţi şi cercetători din străinătate, premii pentru vizibilitate internaţională personală şi instituţională.
  • Utilizarea regiei de cercetare exclusiv pentru alocarea de granturi pentru mobilităţi accesibile fiecărui cadru didactic din ASE în funcție de performanța în cercetare științifică. În prezent, un cadru didactic din ASE participă, în medie, o dată la patru ani la o conferinţă din străinătate, nivel mult inferior mediei europene;
  • Acordarea anuală a trei premii de excelență în cercetare științifică din partea unor corporații naționale și internaționale.
 2. Crearea cadrului instituţional necesar pentru valorificarea rezultatelor cercetării pe plan naţional: susţinerea revistelor ASE şi a publicaţiilor la nivel naţional, crearea unor parteneriate instituţionale cu diferite firme şi organizaţii care să contribuie la dezvoltarea unor cercetări aplicate. Cred că ASE ar trebui, pe termen lung, să inițieze o revistă periodică de promovare și popularizare a rezultatelor cercetării către mediul de afaceri după modelul Harvard Business Review.
  • Instituirea la nivelul ASE a unui Consiliu Consultativ al Cercetării Științifice din care să facă parte și reprezentați ai unor instituții/organizații și corporații naționale și transnaționale de prestigiu (acest organism poate contribui la creșterea vizibilității rezultatelor cercetării științifice și atragerea de fonduri pentru noi cercetări);
  • Pe termen scurt, Departamentul de Comunicare și Relații Publice al ASE se poate orienta spre stabilirea de parteneriate cu publicații de profil (ex.: Ziarul Financiar, revista Forbes, etc.) și cu posturi radio-tv (ex.: The Money Channel, TVR) pentru realizarea unor rubrici economice în care cadrele didactice ale ASE să expună impactul activităților de cercetare desfășurate la nivelul comunității de afaceri și al mediului socio-economic;
  • Crearea la nivelul ASE a unei colecții de lucrării științifice publicate în limbi de circulație internațională în parteneriat cu o editură de prestigiu la nivel internațional. Pentru creșterea vizibilității, toate lucrările vor fi recenzate de personalități din domeniu.
 3. Susţinerea valorificării rezultatelor cercetării prin transfer tehnologic/inovare în mediul practic (ateliere de lucru, crearea unui centru de transfer tehnologic şi de inovare).
  • Desfășurarea unei campanii pentru prezentarea potențialului de cercetare a cadrelor didactice din ASE instituțiilor/organizațiilor și agenților economici;
  • Organizarea anuală a unei conferințe internaționale în domeniul economic în parteneriat cu alte instituții și organizații recunoscute pe plan internațional. Lucrările acestei conferințe vor fi publicate în ISI proceeding
Acest articol a fost publicat în Managementul cercetării științifice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Direcții de cercetare

 1. Domnule profesor,

  Vorbeați aici de un parteneriat cu Forbes sau alte reviste de profil în care să publice cadrele didactice din ASE. Chiar credeți că e nevoie de așa ceva? Deja cadrele didactice din ASE contribuie la Forbes Romania și alte publicații de profil (Curierul Național, Economistul etc.):

  http://www.forbes.ro/Sorteaza_4_autor_octavian-dragomir-jora.html

  sau

  http://www.forbes.ro/Sorteaza_4_autor_cristian-paun.html

  • Stimate Domnule Profesor,

   Stiu ca sunt cadre didactice din ASE care au contributii in mass media pe domeniul nostru de activitate; eu consider ca ar trebui un parteneriat cu ASE prin care sa extindem la nivel institutional aceasta comunicare existenta. Spre exemplu, anumite sinteze ale rezultatelor cercetarii stiintifice din ASE, care ar interesa mediul de afaceri, ar putea fi diseminate in aceasta maniera.

   Cu deosebita consideratie,
   Pavel Nastase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s